Oecumensiche gespreksavond

Woensdag 13 maart vond er een gespreksavond plaats voor vrijwilligers, professionals en belangstellenden.

Centraal stond de rol die kerken hebben in de strijd tegen armoede en hulp aan armen. 
In Zoetermeer nement ook vandaag de dag professionals en vrijwilligers van katholieke en protestantse kerken initiatieven om hulp te verlenen aan mensen die leven in armoede. 

Drie sprekers vertelden over wat de kerk doet in de strijd tegen armoede en hoe zij hierbij betrokken zijn. Daarna gingen de aanwezigen met hen en elkaar in gesprek over armoede. Wat doen we als kerken om armoede te bestrijden? Doen wet het goede? Waar zou het beter kunnen? En wat kan de samenwerking tussen kerken hierin betekenen? 

Prof. dr. Erik Sengers (bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Tilburg en bestuurslid van het Centrum voor de Centrale leer van de Kerk) introduceerde de Sociale leer van de Rooms-katholieke kerk. Een van de centrale noties is het ‘bonum commune’: de goede samenleving. In een ‘bonum commune’ komt iedereen tot haar of zijn recht, en is in staat in vrijheid de eigen talenten te ontplooien. Dit is niet alleen een taak voor de politiek en de staat. Iedereen is medeverantwoordelijk voor een rechtvaardige samenleving. Sengers vertelde hoe de kerk aanwezig wil zijn in de wereld via de sociale leer en diaconie. Prikkelend waren zijn voorbeelden uit de praktijk waar politiek en samenleving elkaar raken, en waar mensbeelden bepalen welke regels er zijn en hoe deze toegespast worden. De toeslagenaffaire kwam daarbij langs als voorbeeld hoe het mis kan gaan.

René Bos (voorzitter van het college van Diakenen van de Protestantse Gemeente in Zoetermeer) gaf inzicht in de wijze waarop dit college van Diakenen bezig is met de zorg aan armen binnen de Protestantse Gemeente en daarbuiten vormkrijgt. Dat zijn vaak hele praktische zaken, zoals op verzoek van de gemeente met spoed verzorgen van onderdak en de eerste levensbehoefte van vluchtelingen, of het helpen van iemand die na lange tijd een eigen woonruimte heeft gevonden, maar geen middelen heeft voor de inrichting.

Ronald van Berkel (diaken en verbonden aan de Heilige-Nicolaasparochie) vertelde over zijn werk als diaken en hoe hij in Zoetermeer de parochie present wil stellen in de strijd tegen armoede. Ook voor de praktische kant zijn overleg met de gemeente en met de andere kerken cruciaal.

De aanwezigen bevroegen de sprekers ondermeer over de mate van overleg met de gemeente, en de mogelijkheid om een rol te spelen in besluitvorming die oog heeft voor de zwakkeren en de mensen zonder stem.

De volgende avond in het drieluik rond armoede vindt plaats op 17 april.

U bent van harte welkom.